italia.no - Scuola d'italiano

Våre lærere

Lorenzo Guarino

Lorenzo Guarino

Lorenzo, fra Roma, er ansvarlig for koordinering, ansettelse og oppfølging av lærere, inngår i skolens ledelse og er med på å videreutvikle skolen. Han er også ansvarlig for skolens kursplaner og for innholdet i kursene. Lorenzo er en av skolens veteraner, har undervist italienskkurs her siden 2002 og det er fortsatt i klasserommet han bruker mesteparten av sin tid. Der er Lorenzo rolig og sindig, med en lun humor som får elevene hans til å ville fortsette på flere kurs med ham.

Marco Catizone

Marco Catizone

Marco, fra Roma, har ansvar for opplæring og videreutvikling av lærerne, I tillegg til at han underviser mange klasser selv. Han har undervist hos oss fra 2008, med et avbrudd mellom 2010 og 2013, da han underviste italiensk hos Dilit International House i Roma, der han også har tatt etterutdanning som instruktør for italiensklærere. Marco har erfaring fra fotografering og film og har arbeidet som webdesigner i Roma. På fritiden liker han å samle på gamle armbåndsur.

Simona Fontana Andersen

Simona Fontana Andersen

Simona, fra det italiensk-språklige Ticino i Sveits, er en grunnstein i Scuola d'italiano ettersom hun har vært med siden skolen ble grunnlagt i 1989 og dermed har den lengste erfaringen med undervisning av italiensk til nordmenn. Det blir fort klart for elevene hennes at hun har et kall som lærer - hun finner stadig på nye øvelser og innfallsvinkler til undervisningen og er svært opptatt av hvordan det går med den enkelte elev.

Alessio Forlano

Alessio Forlano

Alessio, opprinnelig fra Calabria og siden bosatt i Liguria, har studert arkitektur ved Università degli Studi di Genova. I over 15 år arbeidet han som arkitekt i Italia, og så fikk interessen for bildende kunst ham i 2015 til å gjennomføre en Master i Fotografi ved Istituto Europeo di Design i Milano. Siden da har han brukt fotografi for å observere og formidle vår tids arkitektur gjennom utstillinger i Italia og ellers. I 2021 flyttet han til Oslo hvor han nå fotograferer arkitektur og underviser italiensk til både voksne og barn. Oppstart som lærer hos oss august 2022.

Andrea Rinaldi

Andrea Rinaldi

Andrea, fra Lanciano i Abruzzo, har studert samtidshistorie ved Universitetet i Bologna og Universitat Autònoma de Barcelona, hvor han også jobbet som ansatt og bibliotekar frem til 2010. I august 2011 flyttet han til Norge for å studere engelsk litteratur ved Institutt for fremmedspråk ved Universitetet i Bergen, og der underviste han også italiensk kulturkunnskap. Andrea studerte i tillegg et semester ved universitetet i Oxford, og nå arbeider han med en doktorgrad i Bergen. Han er interessert i filmhistorie, modernisme, høyreekstreme og krigsstudier. Oppstart som lærer hos oss august 2022.

Cristiano Cardone

Cristiano Cardone

Cristiano, opprinnelig fra Napoli og oppvokst i Bologna, har en master i Ibsenstudier fra Universitetet i Oslo og en bachelor i Litteraturvitenskap fra Universitetet i Bologna. Han har undervist italiensk til barn og engelsk til voksne og har forsket på afasi som vitenskapelig assistent ved Universitetet i Oslo. Cristiano har publisert to romaner, er interessert i sport, lingvistikk og språk: I tillegg til italiensk, engelsk og norsk har han grunnleggende kunnskaper i polsk. Oppstart som lærer hos oss september 2021.

Enrica Sollaino

Enrica Sollaino

Enrica, fra Sardinia underviser italienskkurs hos oss og er i tillegg vår samarbeidspartner for oversettelser og tolking. Hun er utdannet translatør fra Universitetet i Trieste i Italia og har fullført Tolkeutdannelse ved HiO i Oslo. Hun var i Norge for første gang som utvekslingsstudent da hun var 16 og siden hun flyttet hit fast i 2001 har hun drevet med oversetting og tolking på heltid. Som italiener bosatt over lang tid i Norge har hun alle forutsetninger for å forstå de to landenes språklige og kulturelle nyanser og hun har bred erfaring med oversettelser og tolking for det offentlige, næringslivet og private. Våren 2014 begynte hun å undervise italiensk hos oss.

Fabiana Ambrosi

Fabiana Ambrosi

Fabiana, fra Roma, har studert filosofi ved Universitetet i Roma, La Sapienza og har så bygget videre på dette med en doktorgrad i europeisk historie, som fokuserer på forholdet mellom medisin og religion, demonologi, og heksejakt. Hun har forsket ved universitetene i Cardiff og Exeter, og har i tillegg jobbet på museet for medisinsk historie i Roma. Fabiana har undervist italiensk til immigranter i Roma, for en veldedig organisasjon. Hun er glad i trening, god mat, bøker og snø. Oppstart som lærer hos oss januar 2024.

Fabrizio Gerlini

Fabrizio Gerlini

Fabrizio, fra Roma, har studert Scenekunst og Filmvitenskap og har en master i Film, fjernsyn og multimedieproduksjon fra Universitetet "Roma Tre". Han er lidenskapelig opptatt av billedkunst, visuell kommunikasjon og bokillustrasjoner, og han jobbet selv som illustratør da han bodde i Italia. Fabrizio har alltid vært interessert i den skandinaviske kulturen og han bestemte seg for å flytte til Norge i 2012. Han bor og underviser i Oslo, men pendler gjerne til Sandvika for å treffe sine trofaste studenter der. Da han begynte hos oss i september 2013 holdt han først kurs i Fredrikstad og siden i Drammen.

Filippo Olari

Filippo Olari

Filippo, fra Berceto, en landsby i fjellene mellom La Spezia og Parma, har studert arkeologi i Parma og Barcelona. Han har arbeidet som arkeolog i Italia og andre land, både med utredninger og med søk i pågående utgravninger og i fjellområder. I flere år har han også koordinert og ledet utgravninger, og han har hatt ansvar for opplæring av studenter, arkitekter og ingeniører ift ansvaret for arkeologiske funn. Han er miljø- og naturguide og han trives som steinhugger på fritiden. Filippo føler seg hjemme der han nå bor i en hytte i skogen nær Asker. Oppstart som lærer hos oss januar 2020.

Francesca Azzolini

Francesca Azzolini

Francesca ble født i Bolzano, i Nord-Italia, nær grensen til Østerrike. Hun studerte ren matematikk i Trento og flyttet til Bergen i 2015 for å fortsette studiene. Hun har en mastergrad i matematikk og er nesten ferdig med en doktorgrad i biostatistikk. Nå underviser hun matematikk og statistikk ved NTNU i Ålesund. Francesca er veldig glad i musikk, kunst og brettspill. På videregående skole studerte hun latin og klassisk gresk. Oppstart oss hos september 2023.

Francesca Bassanese Flateland

Francesca Bassanese Flateland

Francesca har undervist italiensk i Norge i over 10 år. Hun har en Bachelor i engelsk og tysk fra Middelsex Universitet i England, samt fagbrev i kontor og administrasjon. I tillegg til å undervise italiensk har hun jobbet som reiseguide og kontormedarbeider i Norge. Francesca snakker italiensk, norsk, engelsk, tysk og spansk. Oppstart som lærer hos oss september 2014.

Gaia Dianora Gardini

Gaia Dianora Gardini

Gaia, fra Ravenna ved kysten i Emilia Romagna, har studert språk og litteratur (engelsk og norsk) ved Universitetet i Bologna og kom til Norge første gang som utvekslingstudent i 2009/2010 og flyttet tilbake hit i august 2012. I Italia underviste hun både italiensk for utlendendinger og engelsk for italienere (barn, studenter, voksne). I 2022 tok hun opp igjen studiene og hun er nå entusiastisk student i Bibliotek- og informasjonsvitenskap ved OsloMet. Gaia er kjempeglad i bøker, mat, reise og alt som har med kultur å gjøre . Høsten 2014 begynte hun å undervise italiensk hos oss og har i de siste årene vært ansvarlig for skolens bokhandel. Siden 2017 har Gaia også vært reiseleder og tatt med studenter til hjembyen sin i Italia.

Gianmaria Pistone

Gianmaria Pistone

Gianmaria fra Asti i Piemonte har en Bachelor i Interkulturell Kommunikasjon fra Universitet i Torino og en mastergrad i Kultur, Institusjoner og Språk fra Università Ca' Foscari i Venezia. Han snakker 8 språk og har bodd i Portugal, England, Tyskland, Tyrkia, Aserbajdsjan og på et skip, før han flyttet til Norge i 2014. Gianmaria har utgitt tre bøker, som samarbeidspartner eller oversetter, den siste fra aserbajdsjansk til italiensk, og flere dokumenter, teaterstykker og dokumentarfilmer (fra tyrkisk til italiensk). Han har undervist italiensk til innvandrere i Mestre, ved Venezia, underviser nå italiensk til barn i Oslo og startet januar 2019 å undervise hos oss.

Giulia Orsatti

Giulia Orsatti

Giulia, fra Fiuggi i Lazio, har en master i Lingvistikk og Flerspråklighet fra Universitetet i Tromsø og en bachelor i Litteraturvitenskap fra Universitetet i Roma, La Sapienza. I tillegg har hun studert et semester ved universitetet i Bergen, og nå arbeider hun med turister, som reiseguide og kontormedarbeider i Tromsø. Hun er også fotograf av kjæledyr, og er interessert i sport. Oppstart som lærer hos oss januar 2024.

Grazia Lombardi

Grazia Lombardi

Grazia, fra Milano, har studert Norsk og Skandinavisk Språk og Litteratur ved Universitet i Milano og flyttet til Norge i 2000. Hun underviste italiensk hos oss mellom 2001 og 2004 og var så tilbake i Italia en periode der hun underviste engelsk og norsk og arbeidet innen reiseliv ved Gardasjøen. I 7 år var hun ansvarlig for Anker Hostel i Oslo og hun jobber ofte som Oslo-guide for italienske turister. Grazia leder også et eget prosjekt innen danseterapi ved Kunsthøgskolen i Oslo. Fra september 2015 er hun igjen på plass som lærer hos Scuola d'italiano.

Hana Klak Ustolin

Hana Klak Ustolin

Hana, fra Zagreb i Kroatia, er tospråklig italiensk/kroatisk. Hun har en master i språk og litteratur fra Universitetet i Zagreb, med spesialisering i italiensk og portugisisk. I tillegg har hun studert ved La Sapienza i Roma. Hana underviste italiensk i Kroatia før hun flyttet til Trondheim i 2019. Hun oversetter også bøker mellom italiensk og kroatisk. I tillegg til å like å undervise italiensk, er Hana også lidenskapelig opptatt av litteratur og språk generelt. Oppstart som lærer hos oss august 2022.

Jonathan Massaro

Jonathan Massaro

Jonathan, fra Andria i Puglia har en master i "Kommunikasjon for bedrifter og organisasjoner" fra Universitetet i Udine. I tillegg gjennomfører han nå et online masterstudium i italiensk språk og kultur ved Universitetet i Bergen, med masteroppgave om ungdommens språk i musikken. Han snakker engelsk og spansk flytende og er lidenskapelig opptatt av sosiolingvistikk og dynamikk i sosiale systemer. Jonathan har undervist italiensk i Stavanger siden 2015. Oppstart som lærer hos oss februar 2022.

Marco Fiore

Marco Fiore

Marco, fra Fondi, har studert ved universitetet La Sapienza i Latina. I Italia var han etter dette selger innen Telecom og Bygg/anlegg, samt kelner i flere restauranter. Han flyttet til Norge i 2014, først til Oslo og siden til Arendal, der kona kommer fra. I Arendal har han arbeidet i barnehage og på SFO, og gjennom dette og språkkurs, har han lært norsk godt. Marco begynte å undervise hos oss september 2018.

Mariella Vurro

Mariella Vurro

Mariella, fra Torino, har bodd i Norge siden 1996 og etter hvert har hun blitt nesten like kjent med Norge som med Italia. Hun har jobbet i mange år med mote og interiør og har en genuin interesse for kreativiteten og kunsten som moteverden kan skape. Etter videregående skole begynte hun å studere ved Universitetet i Torino, et studium hun har tatt opp igjen ved Universitetet i Oslo. Oppstart som lærer hos oss august 2019.

Matteo Pantaleoni

Matteo Pantaleoni

Matteo fra Jesi, nær Ancona, har en bachelorgrad i fremmedspråk og litteratur ved Universitetet Ca' Foscari i Venezia. Han studerer italiensk språk og kultur ved Universitetet i Bergen og fullfører samtidig en mastergrad i pedagogisk lingvistikk og didaktikk for italiensk ved Universitetet Ca' Foscari. Matteo har undervist historisk lingvistikk ved Ca' Foscari og har også undervist italiensk som fremmedspråk i Bergen. Han snakker engelsk, norsk og tysk og er lidenskapelig opptatt av flerspråklighet, språkdidaktikk og interkulturell forståelse. Oppstart som lærer hos oss januar 2024.

Melina Nestore

Melina Nestore

Melina, fra Montalcino i Toscana, har gått tolkestudiet ved Universitetet i Trieste og spesialisert seg som konferansetolk. Hun snakker italiensk, spansk, engelsk, fransk, tysk og noe norsk. I oppveksten tilbrakte hun mye tid i språkskolen drevet av foreldrene og der har hun også undervist språk til barn, ungdom og voksne i over 10 år. I tillegg til å undervise, har hun jobbet som tolk på kultur- og filmfestivaler i Italia og ellers i Europa. Hun er interessert i litteratur, kunst, matlaging og maler akvareller på fritiden. Oppstart som lærer hos oss august 2023.

Orazio Truglio

Orazio Truglio

Orazio, fra området nær Etna på Sicilia, er utdannet som arkitekt og har i tillegg en doktorgrad i landskapsarkitektur. I de siste 25 årene har han bodd i flere land der han har undervist landskapsarkitektur og dens historie. Før han kom til Norge bodde han i Beirut i Libanon der han underviste ved det Libanesiske Kunstakademiet og i 8 år underviste han italiensk ved det Italienske Kulturinstituttet i Beirut. Han flyttet til Norge i 2021 og oppstart hos oss var høsten 2021.

Paola Stoffel

Paola Stoffel

Paola ble født og oppvokst i den italienske delen av Sveits, i Alpene, med italiensk mor og sveitsisk far. Hun har studert kommunikasjon og journalistikk ved Zurich SAL på italiensk og tysk, og har jobbet i mange år innen kommersiell kommunikasjon som mediarådgiver i Sveits, ofte med og for italienske selskaper. Paola er opptatt av familie, undervisning, oversetting og musikk. I 2014 flyttet hun til Norge pga familien og i september 2016 begynte hun å underivse italiensk for oss.

Sabrina De Gregorio

Sabrina De Gregorio

Sabrina, fra Torino, studerte til sykepleier i hjembyen og jobbet deretter i 14 år på sykehus. I 2009 tok hun opp igjen studiene og i 2015 ble hun ferdig utdannet osteopat. Tre år senere flyttet hun til Trondheim og fullførte sin amerikanske mastergrad i osteopati samtidig som hun jobbet i tverrfaglig klinikk i den trønderske hovedstaden. Sabrina er veldig glad i reiser, matlaging, dansing, skøyter og alt som har med håndarbeid å gjøre. Oppstart som lærer hos oss i januar 2024.

Sara Meloni

Sara Meloni

Sara er født og oppvokst i Toscana og har en bachelorgrad i språk og lingvistikk fra Universitetet i Siena i tillegg til pedagogikk-studiene som kreves for å undervise i italienske Waldorfskoler (tilsvarende Steinerskoler). Hun har undervist Italiensk både til voksne og på barne/ungdomsskole. Sara har bodd i Berlin og Marseille i flere år, og snakker engelsk, fransk og tysk i tillegg til italiensk og norsk. Hun bygger på sin erfaring som både språklærer og språkelev for å hjelpe elevene med å lære effektivt og er opptatt av å støtte elevenes nysgjerrighet og motivasjon. Oppstart som lærer hos oss februar 2022.

Silvia Stombelli

Silvia Stombelli

Silvia er oppvokst nær Milano. Hun har en mastergrad i jus fra Università Cattolica del Sacro Cuore og snakker flytende engelsk, fransk, og norsk. De siste elleve årene har hun jobbet som lærer og drevet med hjemmeundervisning.
Silvia er veldig glad i musikk, litteratur og reiser.
Hun flyttet til Trondheim i september 2017 og begynte å undervise hos oss høsten 2018.

Stefano Agnoletto

Stefano Agnoletto

Stefano, fra Milano, har to doktorgrader (PhD) - én fra Napoli og én fra Kingston University i London. I 2018 flyttet han til Oslo og han forsker nå ved Handelshøyskolen BI. Han har lenge undervist i den offentlige skolen i Italia og på kurs for voksne. I de siste tjue årene har han forsket og forelest innen økonomi, økonomisk og sosial historie og emigrasjonshistorie, både i Italia og i utlandet (Canada, USA, UK, Mexico, Spania, Polen, Russland, Norge). Han har utgitt en rik vitenskapelig produksjon, inkludert ni bøker og mange essays i internasjonale tidsskrifter, noe som du kan finne på hans Academia-side. Oppstart hos oss august 2019.