- Hjem
- Om italia.no
- Italienskkurs
- Språkreiser
- Andre kurs og tilbud
- Bokhandel
Læreren på bildet under er ansvarlig for vinkursene. Klikk på bildet for mer informasjon.
Annika Groven, fra sør i Sverige, er oppvokst i en familie som jobber med mat og vin. Annika har fulgt en rekke italienskkurs hos Scuola d'italiano i Bygdøy allé i Oslo.
Vin er kultur i Italia og italienere er med rette stolte av sine viner. Det er få land som har så mange ulike druer og så lang vinhistorie som Italia. Våre vinkvelder søker å formidle denne kulturen og historien i en behagelig blanding av teori og praksis.
På våre vinkurs får du smake 6 - 8 forskjellige viner mens kurslederen veileder smakingen og forteller om vinene. Avhengig av kveldens tema forteller hun om den enkelte regionen, historikk, druetyper og produsenter. Du lærer å smake vin og fyller inn ditt eget smakskjema der kveldens viner er listet med referanse til Vinmonopolets produktnummer. Du vil også få tips til mat som passer til de enkelte vinene.
Alle (over 18) er velkomne på våre vinkurs, og du trenger ikke kunne italiensk siden Annika snakker norsk/svensk på kursene.
Velkommen til en vårlig smaking av et knippe deilige og interessante italienske viner! Italia består av 20 regioner og alle er vinproduserende. Denne vårkvelden skal vi innom 6 av regionene!
Italiensk blir aldri kjedelig da det finnes over 500 lokale druetyper! Nordmenn setter veldig pris på italienske rødviner og de topper salget av rødvin på Vinmonopolet. Nå som våren står for døren fokuserer vi på det som Vinmonopolet kaller «lyst og lett». Nordmenn kjøper stadig mer hvitt og rosé og rødt går litt tilbake i salg.
Denne fredagskvelden begynner vi helt i nord i Lombardia med «bollicine» - en Franciacorta på druene Chardonnay og Pinot Nero. Den er laget på samme måte som en champagne med annengangs gjæring på flaske. Franciacorta ansees som de aller beste boblene Italia kan by på.
Vår vinøse reise går så sørover i det italienske vinlandskapet til Campania og vi smaker en vulkansk vin av den uvanlige druen Coda di Volpe som betyr «revehale»!
Så går turen litt nordover igjen til foten av fjellene, Piemonte. Vi smaker en frisk og aromatisk hvit drue herfra, Arneis som betyr noe som «den lille rampete».
En italiensk vinkveld kan ikke være uten vin fra den store og varierte regionen Sicilia. Fra fastlandet og støvelspissen blir vi sparket videre ut til denne store og spennende øyen. Her finner vi også Etna, den største aktive vulkanen i Europa! Her holder den berømte vinmakeren Arianna Occhipinti til. Hun lager mange spennende viner og vi smaker hennes hvite SP 68 Bianco som faktisk er en oransjevin! Den er også vegansk og økologisk og laget av druene Muscat de Alexandria og Albanello.
Vi fortsetter med en vårlig rosévin. For noen år tilbake ble rosé kun konsumert i månedene mai, juni, juli og august i Norge. Nå begynner gjerne rosé-sesongen i mars og slutter langt ut på høsten. Vi holder oss sør i Italia og smaker en vin av den ganske ukjente druen Bombino Nero fra Puglia. NB! Hvis ikke denne er kommet til Norge i 2023-årgang i april, blir den byttet mot en annen fersk og nyankommet rosé.
Vi kan ikke helt kutte ut de deilige røde vinene bare for at våren er kommet, men avslutter kvelden med to røde. Våren er jo også starten på grillsesongen og da kan det fort bli behov for noe rødt i glasset.
En favoritt er den fremragende Frappato-druen. Den er beslektet med Calabrias berømte drue med det fantastiske navnet Gaglioppo. Selv om det er varmt på Sicilia, blir Frappato-vinene ofte kjølige, fruktige og elegante i stilen. Druene er dyrket i kalkrik og vulkansk leirjord og spontangjæret. Vinen er uklarnet og ufiltrert – altså veldig naturlig! Den passer godt å nytes lett avkjølet en varm vår- eller sommerdag.
Vi avslutter vår vinaften tilbake i det nordlige Italia, i Trentino Alto-Adige. Den stedegne druen Teroldego fra denne aller nordligste vinregionen, som også går under navnet Südtirol, er kraftig, fruktig og krydret i stilen. Elisabetta Foradori måtte overta vingården kun 19 år gammel da hennes far plutselig døde. Hun har revolusjonert driften på gården og oppnådd noe av en kult-status. Vinen er vegansk, økologisk og biodynamisk!
Benvenuto e salute!
Liste over viner vi skal smake på:
PS: Vi tar forbehold for forandringer da viner kan bli utilgjengelige eller utsolgt på Vinmonopolet.
Oddlaug sendte oss denne mailen etter vinkurset i oktober 2021:
Jeg var så heldig å få være med på Annika Grovens vinkurs hos Scuola d'Italiano, og vil gjerne videreformidle min begeistring både for foredragsholder og de vinene som ble presentert. Annika stilte veldig godt forberedt og holdt et morsomt og faglig innholdsrikt foredrag. Her var det både vinhistorie, fortellinger om de ulike regionene samt forslag til mat som kunne passe til vinene. Hun hadde valgt ut 6 viner, 3 hvite og 3 røde, fra vulkanske områder i Italia. Jeg hadde ikke smakt noen av disse før, det tror jeg gjaldt for de fleste andre på kurset også, men noen av dem blir garantert etterlyst på Vinmonopolet!
Tusen takk til Annika og dere for en herlig kurskveld, jeg håper å kunne få delta på flere!
Totalt 1 kurs