italia.no - Scuola d'italiano

Oversikt mat og vin

Mat og vin

Mat og vin er kultur. Det er sant i Norge, men det synes være så mye mer sant i Italia. Italienere er opptatt av maten sin og de er stolt av den. Når nordmenn diskuterer om det var Åmot eller Kjus som tok gullet i kombinasjonen på Lillehammer, da diskuterer italienerne hvilken type stecchino de skal bruke når de lager Saltimbocca. Som utlending kan du tillate deg å kritisere køene på italienske postkontor, mafia, korrupsjon og statsgjeld uten at italieneren fortrekker en mine, men er du i Italia og drister deg til å antyde noe om at restaurantens Gnocchi egentlig ikke var så spennende, da smeller det.

Parmigiano, Prosciutto di Parma og Barolo har blitt internasjonale begrep gjennom dyktig markedsføring, men først og fremst fordi det ligger en lang tradisjon bak produktene og en kultur for kontinuerlig forbedring. Mye av norsk jordbruk har blitt drept av dårlig klima og dårlige støtteordninger, mens italiensk pizza, pasta, vin og olje har lagt verden for sine føtter.

I løpet av de siste 20 årene har det skjedd en revolusjon også i norske holdninger på dette området – mange lager og spiser mat fra hele verden, er bevisste mht hva som er sunt og ikke, drikker mer vin og vet mer om vin enn før og velger olivenoljer og vinedikk med omhu. Nå kan du ta dette et hakk videre ved å følge et vinkurs, et matkurs eller et kurs om italienske olivenoljer. Hos oss spiser du maten du lager, drikker vinene som diskuteres og prøver olivenoljene på italienske retter. Hvordan kan du bedre kombinere det nyttige med det behagelige?

Gjør som italienerne: Lev for å spise heller enn å spise for å leve!

Aktuelle kurs og tilbud